Jesteś tutaj
Strona główna > Europa Zachodnia i Południowa > Hiszpania > Hiszpania

Hiszpania

W niektórych rejonach biura turystyczne proponują miejsca noclegowe nie objęte opisaną powyżej oficjalną klasyfikacją: casas particulares (kwatery prywatne), casas rurales (domki wiejskie), casas rusticas (noclegi na farmach), refugios (chatki w górach), colegios mayores (akademiki uczelni państwowych) oraz kwatery przy klasztorach.


Gastronomia. Hiszpanie zaczynają dzień od śniadania, na które składa się kawa lub gorąca czekolada oraz bollos (bułki) lub churros (lekko przypieczone naleśniki). Złożony tradycyjnie z kilku dań obiad podaje się między 14.00 i 15.00. Domowa kolacja (ok 20.00) jest lekka. Kolacje na mieście – również lekkie – zaczynają się po 21.00, a najczęściej dopiero o 22.00.
Niektóre restauracje są „otwarte” od 8.00 rano do 1.00 lub nawet 2.00 w nocy, ale większość z nich serwuje posiłki jedynie w godzinach 13.30-14.00 lub 16.00 i 20.00­ 23.00 lub 24.00. Miejskie biura turystyczne prowadzą ocenę restauracji, przyznając im różną ilość widelców (5 oznacza lokal luksusowy). Cafeterias są oznaczane jedną, dwiema lub trzema filiżankami. Wszystkie cafeterias oraz jedno- lub dwuwidelcowe restauracje są dostępne dla niezamożnego turysty. Restauracje często oferują plato combinado (półmisek mieszany: danie główne i dania poboczne na jednym talerzu, do tego chleb i czasem napój) lub menu del dia (dwa dania, chleb, napój i deser).

Paweł
Jestem miłośnikiem pieszych wypraw w góry; z racji ograniczonego budżetu głównie w te polskie ;-) Ale od czasu do czasu uda się coś odłożyć i wybrać w dalszą podróż (niekoniecznie w góry ;-) ).
Top