Jesteś tutaj
Strona główna > Europa Zachodnia i Południowa > Hiszpania > Hiszpania

Hiszpania

KUCHNIA HISZPAŃSKA

Na towarzyską przekąskę w barze doskonale nadają się tapas Tasca zwana też niekiedy taberna, to rodzaj baru lub pubu, w którym tapas są podawane przy kontuarze lub do kilku stolików w tylnej sali. Pinchos to nazwa tapas używana na północy kraju. Raciones objętością przypominają przystawki. Bocadillos to tapas podawane w formie kanapki na grubej pajdzie chleba – całkiem niezłe na przekąskę. Potrawy warte skosztowania w porze lunchu to: champinones al ajillo (pieczarki w sosie czosnkowym), jamón serrano (szynka wędzona), atun czyli bonito (tuńczyk), calamaresfritos (smażone kalmary), chorizo (kiełbasa pikantna), gambas (krewetki), temera (cielęcina), brno (wieprzowina), judias verdes (groszek zielony) i lenguado (sola).


Wprawdzie najsłynniejsze potrawy hiszpańskie: paella (duszony w szafranie ryż z kurczakiem i owocami morza) gazpacio (zimna zupa z pomidorami) i tortilla espanola (placki ziemniaczane) pochodzą z Walencji, Andaluzji i Kastylii, jednak najbardziej urozmaiconą kuchnią mogą się poszczycić: kraj Basków, Nawarra, Katalonia i Galicja.
Jedzenie prawie zawsze popija się alkoholem – może to być szklaneczka wina (vino blanco to wino białe, tinto – czerwone) lub piwa (cerveza). Piwo podaje się w butelkach lub z beczki. Dobre hiszpańskie marki to aguila, estrella i san miguel, a także katalońskie volldamm i andaluzyjskie alhambra. Znanym na całym świecie regionem uprawy winorośli jest Rioja, skąd pochodzą w szczególności znakomite czerwone wina. Hiszpania obfituje ponadto w doskonałe wina odmienne w każdym regionie. Sangria to lekki napój alkoholowy z czerwonego wina, cukru, brandy, wody sodowej i brzoskwiń. Innym narodowym napojem jest jerez (sherry) pochodzące z miasta o tej samej nazwie.

Paweł
Jestem miłośnikiem pieszych wypraw w góry; z racji ograniczonego budżetu głównie w te polskie ;-) Ale od czasu do czasu uda się coś odłożyć i wybrać w dalszą podróż (niekoniecznie w góry ;-) ).
Top