Jesteś tutaj
Strona główna > Europa Środkowa i Wschodnia > Rosja > Rosja

Rosja

Noclegi. W Rosji pojawiły się ostatnio schroniska młodzieżowe w stylu zachodnim. Miejsca należy rezerwować odpowiednio wcześniej, zwłaszcza latem. Hotele oferują pokoje w kilku kategoriach. Najdroższa to lux – zwykle dwupokojowa dwójka z TV, telefonem, lodówką i łazienką. Pol-lux to jednopokojowa jedynka lub dwójka z TV, telefonem i łazienką. Pokoje z łazienką, ale bez telewizora, są jeszcze tańsze (jeśli takie się trafią). Najmniej zapłacisz za pokój kategorii biez udobstw – co oznacza jeden pokój z umywalką. W wielu hotelach jest restauracja, często najlepsza w mieście, we wszystkich natomiast znajdziesz bufet lub bar – najczęściej jednak jedzenie jest w nich podłe. Z powodu napraw instalacji wodnej lub jej konserwacji zdarza się, że nie ma ciepłej wody, czasem nie ma też zimnej. W niektórych rejonach na południu Rosji wody brakuje, więc włączają ją raz na dwa tygodnie. Tanio można przenocować w akademiku – w wielu wystarczy 10 $ za noc. W pokojach da się zamieszkać, ale nie licz na lśniące łazienki czy ciepłą wodę przez cały czas.

Gastronomia. Rosjanie oceniają potrawy przede wszystkim ze względu na ich pożywność. Typowe hotelowe menu zawiera: sałat (sałatkę) – zazwyczaj ogórki lub buraki z ziemniakami w majonezie i kwaśnej śmietanie, sup (zupę) – mięsną bądź kapuśniak, a także kurkę (kurczaka) lub miaso (mięso) – często kutliety (kotlety) albo bifsztiek (befsztyk). Jeśli chcesz oszczędzić trochę grosza i wprowadzić pewne urozmaicenie do menu, zamów zakuski (zakąski) zamiast dania głównego. Na deser składają się morożenoje (lody) i kofe (kawa) lub czaj (herbata). Rosyjskie kawiarnie oferują dania podobnej jakości za niższą cenę, ale zdarza się, że przy stolikach nie ma krzeseł. Ostrożnie należy traktować lokale o nazwie stołowaja (kafeteria) – często warunki sanitarne pozostawiają tam wiele do życzenia.
Żywność można w Rosji kupić na ulicy, w sklepie lub na targu. Na targu znajdziesz szeroki wybór owoców, warzyw, mięsa, a także świeże mleko, masło, miód i ser. Myj żywność przed spożyciem, gdyż rosyjscy rolnicy posypują wszystko pestycydami. Noś ze sobą reklamówki, bo sprzedawcy ich nie dają. Jeśli nie znajdziesz żadnego sklepu czy targu w pobliżu, w ostateczności możesz zrobić zakupy w jednym z licznych kiosków, pełniących funkcję małych sklepów spożywczych. Wszystko jest pod ręką, wystarczy wskazać palcem. Alkohol kupuj w sklepach z artykułami zagranicznymi. Najlepsze wódki to zołotoje kolco, russkaja i zubrowka. Popularne są też stolicznaja i moskowskaja, na co wpływa z pewnością ich nazwa, wskazująca na pochodzenie trunku.
Turyści nie powinni raczej pić wody prosto z kranu bez przegotowania. Niewielkie dawki nie zaszkodzą, ale jej jakość stale się pogarsza. Zaleca się gotować wodę przez przynajmniej 10 minut. I ostatnia rada: zabierz ze sobą cokolwiek na biegunkę oraz sucharki czy zupki w proszku, na wypadek gdybyś nie mogł patrzeć na kolejną porcję sałatki ze śmietaną. Smacznego!

Krzysiek
Jestem zwolennikiem turystyki niemasowej (spędy organizowane prze touroperatorów mnie w ogóle nie ciekawią... [nuda]). Preferuję podróżowanie na własną rękę: tanie linie lotnicze, autobusy, pociągi itp. Można w ten sposób spotkać ciekawszych ludzi, i zobaczyć prawdziwe życie danego regionu.
Top