Jesteś tutaj
Strona główna > Europa Środkowa i Wschodnia > Słowenia > Słowenia

Słowenia

Młodzi ludzie mówią przynajmniej trochę po angielsku, zaś starsi po niemiecku lub włosku. Słoweńcy używają alfabetu łacińskiego a ich język jest podobny do innych języków słowiańskich. Pomocne mogą się okazać nastepujące zwroty:
Tak/Nie – Ja/Ne
Dzień dobry – Zdravo
Dziękuję – Hvala
Gdzie jest…? – Kje…?
Ile to kosztuje? – Koliko to stane?
Nie rozumiem. – Ne razumem.
Ratunku! – Na pomoc!

Noclegi, kempingi, gastronomia. W szczycie sezonu turystycznego ceny rosną, a wolne pokoje trudno znaleźć. Tłumy turystów przybywają w góry w czerwcu i sierpniu, ale pokoje dla studentów są na ogół dostępne od końca czerwca do początku września. Hotele są dość drogie, jest ich pięć kategorii: L (de luxe), A, B, C i D. Schroniska młodzieżowe i domy studenckie są tanie, ale czynne tylko latem. Najlepiej wynająć pokój prywatnie; ceny zależą od lokalizacji, ale rzadko przekraczają 30 $. Na ulicach można znaleźć ogłoszenia, oznaczone „sobe” lub „Zimmer” albo prosić o informację w biurze turystycznym. Pola kempingowe mogą być zatłoczone, ale zwykle zapewniają doskonałe warunki.
Barów oferujących fast food jest mnóstwo, zwłaszcza w większych, nastawionych na turystykę miastach. Coraz trudniej znaleźć tradycyjną kuchnię słoweńską; najlepszą wizytówką domowej kuchni, zdolnej przyciągnąć tłumy przybyszów jest gostlina albo gostisce (tak określa się restauracje o lokalnym charakterze). Zacząć można od narodowej potrawy jota – zupy z ziemniaków, fasoli i kiszonej kapusty. Wegetarianie powinni poszukać struklji, dużych klusek podawanych jako danie główne. Ziemniaki są tu tak popularne, że Słoweńcy doczekali się przezwiska „pyrojadów”. Tradycja picia wina sięga starożytności. Popularnymi białymi winami są Renski Rizling i Sipon. W Słowenii produkuje się wiele wyjątkowych gatunków czerwonego wina, np. lekkie wino Cuicek, wytwarzane w centrum kraju, i mocne Teran, butelkowane na wybrzeżu. Browarnictwo ma tu również długą tradycję; nic więc dziwnego, że można spotkać kilkanaście gatunków dobrego piwa. Wszechobecna czerwona nalepka mieszczącego się w Lublanie Union Pivo mówi o popularności tego napoju. Ci, którzy lubią mocne, ciemne piwo, powinni spróbować Crni Baron. Chlubą słoweńskiego piwowarstwa jest Kratochvil Pils, doskonałe, aromatyczne piwo, warzone w Lublanie i oferowane w nielicznych pubach.

Krzysiek
Jestem zwolennikiem turystyki niemasowej (spędy organizowane prze touroperatorów mnie w ogóle nie ciekawią... [nuda]). Preferuję podróżowanie na własną rękę: tanie linie lotnicze, autobusy, pociągi itp. Można w ten sposób spotkać ciekawszych ludzi, i zobaczyć prawdziwe życie danego regionu.
Top